Vi satsar på gatukonst

Ett kabelskåp eller en transformatorstation låter kanske inte som det mest uppiggande som finns. Men… med lite innovation, färg och form kan det faktiskt förvandlas till något riktigt trevligt i allas vårt gemensamma rum.

Projektet kring kabelskåpen i stan började med en idé som dök upp i vår innovationsgrupp. Visst kunde vi på Varberg Energi kunna göra något för att pigga upp vår stadsmiljön? Med enkla medel skulle till exempel våra kabelskåp bli något riktigt angenämt. Vår marknadsavdelning började därmed klura på något som kunde få stadens invånare att titta till och förhoppningsvis dra lite på smilbanden.

Två skåp dekorerades – det ena med en glad hjälteflicka som kikar ut och det andra med färgglada astronauter som bubblar upp ur ett ”rör” i skåpet. Skåpen har tagits emot väl av både lokalbefolkningen och turisterna. Inga affischer har satts upp på skåpen – vår hjälteflicka fick dock ta emot några silverhjärtan som klistrades på hennes ansikte. Men de har fått vara kvar – vi ser dem som en kärleksförklaring från varbergarna.

Vår hjältinna Elin kikar ut ur väggen/skåpet och vakar över Västra Vallgatan i Varberg.

Färgglada astronauter bubblar ut & upp ur ett “rör” i skåpet på Torggatan.

Gatukonst på landsbygden

Under hösten dök det upp ytterligare ett projekt på samma tema som vi på Varberg Energi blev delaktiga i. Under oktober genomfördes nämligen ett konstprojekt i kommunen som initierades av Kultur- och fritidsförvaltningen vid namn ArtMadeThis. Tanken med detta projekt var att införa gatukonst även på landsbygden och på så vis göra konsten tillgänglig för ännu fler människor.

Tillsammans, satte åtta kvinnliga konstnärer, färg på kommunens landsbygd. Två av konstverken målades på Varberg Energis transformatorstationer i Tvååker. Resultatet blev färgsprakande, kreativt och väldigt uppiggande!

Färgglada konstverk på några av våra tranformatorstationer.
Bild: Emilia Bjurhed