Nya möjligheter när lantbrukaren kopplar upp sig

När lantbrukaren Mats Johansson på Hjörne Gård i Veddige kopplade upp sig till stadsnätet net@seaside öppnades en värld av nya möjligheter. Tack vare en stabil uppkoppling kikar han nu på flera nya lösningar som förväntas underlätta arbetet på gården.

Mats Johansson har ett arv att förvalta med en lång släkttradition bakåt i tiden. I många generationer tillbaka har hans släkt bott på gården. Han började med mjölkkor men för några år sedan bytte han inriktning till att bli växtodlare, nu är det spannmål som gäller på 190 hektar. Att hänga med i utvecklingen och aldrig stanna upp har han alltid sett som nödvändigt för att överleva. Tanken på fiber dök upp när han och grannhushållen skaffade gemensamt vatten och avlopp.

– Vi var 16 fastighetsägare som bildade en fiberförening och för några år sedan blev vi alla uppkopplade mot net@seaside. Jag hade en väldigt bra dialog med Varberg Energi och fick värdefulla tips på hur jag kunde hitta smarta lösningar i min verksamhet, säger Mats.

Hjörne magasin är själva hjärtat på gården. Här finns den stora siloanläggningen som förvarar spannmålet.
– Allt övervakas via en central och det är mycket att hålla koll på. Det är inte ovanligt att jag får åka hit mitt i natten för att justera eller ändra något, säger Mats vars bostad ligger cirka en kilometer bort.

Svartfiber

Han har valt att göra en så kallad svartfiberlösning. Det vill säga en egen fiberförbindelse mellan bostaden och silosanläggningen.
– Med mitt interna nätverk hoppas jag på att kunna kontrollera silosarna från bostaden. Jag har även planer på att installera kameraövervakning. Det känns som en väldigt säker lösning och jag tror att detta kommer bespara mig väldigt mycket tid.
Han ångrar inte en sekund att han valde att koppla upp sig mot stadsnätet.
– Man kan ju inte göra något vettigt idag utan en stabil uppkoppling. Fibernätet ger oss billig telefoni, TV och internet. Modern teknik är ett måste för att bibehålla en levande landsbygd, säger Mats Johansson.

Mats Johansson förespråkar samarbete på landsbygden.